Van de bedrijfsarts MOET ik aan het werk, maar van de huisarts MAG dat niet….

In mijn werk als verzuim/re-integratieadviseur bij (complexe) verzuimdossiers begeef ik mij regelmatig in dit spanningsveld.

Is het echt een spanningsveld? En voor wie dan?

* een goede bedrijfsarts adviseert in het belang van werknemer en werkgever

* een huisarts heeft alleen het belang van zijn patient voor ogen

Is tussen die 2 dan een spanningsveld?

Nee, want zij hebben ieder hun eigen specialisatie. Zij kunnen contact opnemen met elkaar als de gezondheid/welzijnvan de werknemer/patient in het gedrang komt of hier twijfel over is.Beiden kunnen hier kun eigen richting aan geven, maar zij hebben hetzelfde voor ogen: de gezondheid van de persoon in de spreekkamer!

* een medewerker die tegen de leidinggevende zegt dat zij/hij echt niet kan werken door ziekte omdat de huisarts dat niet goed vindt

* een leidinggevende die zegt dat de huisarts er niets mee te maken heeft en dat de bedrijfsarts bepaald of er gewerkt kan worden.

Is daar een spanningsveld?

Ja! En dat is het terrein waar ik me begeef, want dat is een situatie die de basis kan zijn voor een conflict, terwijl zowel de medewerker als de leidinggevende een punt hebben. De huisarts van de medewerker kan best het advies aan zijn patient hebben gegeven om even rustig aan te doen of niet te werken. Maar weet de huisarts dat er aangepast werk mogelijk is en welk passend werk? Nee, dus dat is geen terrein voor een huisarts. Het is echter aan de medewerker hoe hij/zij hier mee omgaat en de keuze maakt om het advies van de huisarts blindelings te volgen zonder dit verder bespreekbaar te maken op het werk.

De leidinggevende heeft een punt als hij zegt dat de bedrijfsarts bepaald of de medewerker (gedeeltelijk) arbeidsgeschikt is. Maar het aan de kant schuiven van de huisarts, waar de medewerker juist een vertrouwensband mee heeft, maakt de situatie er niet bepaald beter op.

In de praktijk ben ik vaak de bemiddelaar tussen medewerker en leidinggevende omdat bovenstaande situatie een belemmering voor de re-integratie kan zijn. Daarnaast kan ik na een gesprek met de medewerker, een goede vraagstelling bij de bedrijfsarts neerleggen. Aan medewerker leg ik uit dat als de bedrijfsarts het noodzakelijk acht om met de huisarts te overleggen of medische informatie op te vragen, de medewerker daar schriftelijk toestemming voor moet geven. Zowel bij de medewerker als bij de bedrijfsarts geef ik aan dat er tijd in de agenda van de bedrijfsarts gemaakt kan worden om te overleggen met de huisarts.

Wat echter nog veel belangrijker is: Het achterhalen van de reden waarom medewerker blindelings het advies van de huisarts wil volgen om niet te werken. Waarom kan de medewerker niet zelf duidelijk aangeven wat de beperkingen zijn waardoor hij/zij niet kan werken. In de meeste gevallen is er een drempel om aan het werk te gaan. Wat is die drempel? Is de medewerker bang om weer vol ingezet te worden, geen aangepast werk dus of spelen er andere zaken mee? Daar ligt vaak de oplossing van het probleem.

En natuurlijk kan het in de praktijk voorkomen dat de bedrijfsarts weigert om te overleggen met de huisarts of medische informatie op te vragen. Als niet medisch adviseur zou ik behoorlijk buiten mijn boekje gaan als ik dat dan zelf zou doen. Ik vraag aan mijzelf en de bedrijfsarts wat de reden daarvoor is. Van mij wordt namelijk wel verwacht dat ik de leidinggevende (werkgever) op de juiste wijze adviseer over de voortgang van de re-integratie. Zonder re-integratieresultaat en duidelijke prognose in tijd met onderbouwing en actie van de bedrijfsarts, kan dit door het UWV  (na 2 jaar arbeidsongeschiktheid) zomaar tot een loonsanctie leiden. En die is dan wel voor werkgever, want die is eindverantwoordelijk voor de re-integratie. In dat geval adviseer ik een deskundigenoordeel bij het UWV aan te vragen met medeweten van de bedrijfsarts. Als een bedrijfsarts deze actie als een motie van wantrouwen ervaart, moet je je als leidinggevende (organisatie) afvragen of dit wel de juiste bedrijfsarts is.

 

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: